NEWS.

Search Our Site

Πάρε...τα βουνά με τον σωστό εξοπλισμό σκι!

Η σωστή προετοιμασία έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες που στο σύνολο τους επηρεάζουν μία χιονοδρομική ημέρα στο βουνό. Δες παρακάτω τι πρέπει να έχεις μαζί σου για να είσαι έτοιμος.

Για να έχεις μια επιτυχημένη - χιονοδρομικά - ημέρα το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνεις είναι μία σωστή προετοιμασία. Οι συνθήκες στο βουνό είναι απρόβλεπτες και κάτι που δεν έχεις υπολογίσει, μπορεί να σου χαλάσει όλη την ημέρα.
Πάρε μέρος στη μαζικότερη ski & snowboard κατάβαση για ερασιτέχνες και pro, το Red Bull Homerun, και διεκδίκησε μια θέση ανάμεσα στους ταχύτερους και τις ταχύτερες skiers & snowboarders.Συμμετέχοντες στο Red Bull Homerun στο χιονοδρομικό κέντρο Shahdag στο Qusar του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Φεβρουαρίου 2022.

Συμμετέχοντες στο Red Bull Homerun στο χιονοδρομικό κέντρο Shahdag στο Qusar του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Φεβρουαρίου 2022.

01 Πρόβλεψη καιρού

Πριν από οποιοδήποτε ταξίδι σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, συμβουλεύσου ένα ή και παραπάνω μετεωρολογικά sites, όπως το snow-forecast.com, προκειμένου να βγάλεις σαφές συμπέρασμα για το τι καιρικές συνθήκες θα επικρατούν στο χιονοδρομικό κέντρο, και αντίστοιχα πως αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία αυτού. Πλέον, οι μετεωρολογικές προγνώσεις είναι τόσο accurate που μπορούν να κάνουν έναν έμπειρο χιονοδρόμο να καταλάβει ακριβώς τι συνθήκες επικρατούν στο βουνό. Ποτέ δεν πρέπει να πάρουμε την απόφαση να επισκεφθούμε το βουνό εάν δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το forecast. Επίσης, είναι πολύ πιθανό εάν την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης στο βουνό επικρατεί κακοκαιρία, αυτή να επηρεάσει τη λειτουργία του βουνού κατά την ημέρα της επίσκεψής σου.

Ο Dominik Paris στο Streif στο Kitzbühel της Αυστρίας στις 25 Ιανουαρίου 2021

02 Επικρατούσα κατάσταση δρόμων

Οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα είναι στο σύνολο τους ορεινοί δρόμοι που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, άρα η έκθεση τους σε χιονοπτώσεις είναι μόνιμη. Το χιονοδρομικό κέντρο και ο/η εκάστοτε δήμος/περιφέρεια έχει την υποχρέωση να διατηρεί τους δρόμους καθαρούς, παρόλα αυτά αποτελεί και δική σου υποχρέωση να είσαι εξοπλισμένος στην περίπτωση που συναντήσεις χιόνια στους δρόμους. Πολλές χιονοδρομικές ημέρες έχουν χαθεί επειδή οδηγοί κόλλησαν με τα οχήματα τους στα χιόνια και δημιούργησαν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όταν κατευθύνεσαι προς τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας πρέπει να φροντίζεις ώστε το αυτοκίνητο σου να είναι υποχρεωτικά εφοδιασμένο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Στην περίπτωση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις κάνει δοκιμή αυτών σε ιδανικές συνθήκες, όπως κάτω από το σπίτι σου, διότι όταν θα έρθει η ώρα της δοκιμής σε πραγματικές συνθήκες (κρύο, χιονόπτωση κτλ.), εάν δεν έχεις εξοικείωση, θα δυσκολευτείς πάρα πολύ και ενδεχομένως να δυσκολέψεις και άλλους.

Ο Martin Mikyska πριν από τον αγώνα στο Red Bull Homerun στο Pec pod Snezkou της Τσεχίας στις 15 Ιανουαρίου 2022.

03 Apres Ski Ρούχα

Ο εξοπλισμός σου είναι ότι σημαντικότερο έχεις κατά τη διάρκεια μιας χιονοδρομικής ημέρας. Τα ρούχα που φοράς πρέπει να τα έχεις δοκιμάσει και να είσαι σίγουρος για το fitting τους. Ξεκινάς φορώντας ένα κάλο ισοθερμικό μπλουζάκι και παντελόνι (ή ένα one piece). Έπειτα, φροντίζεις για το δεύτερο layer που σε κρατά ζεστό, όπως ένα fleece ή ένα ελαφρύ πουπουλένιο vest. Τέλος, ως τρίτο layer φοράς ένα καλό shell (παντελόνι και μπουφάν), το οποίο με την αδιαβροχοποίηση του σε προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες. Οι κάλτσες σου πρέπει να είναι ζεστές και ιδανικές για σκι, και δεν θα ήταν κακή σκέψη να έχεις μαζί σου και ένα εφεδρικό ζευγάρι από αυτές. Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να ξεχάσεις το τρίπτυχο Γάντια – Σκουφί – Γυαλιά, όπως επίσης και τη μάσκα με το κράνος σου. Στο σακίδιο σου είναι σημαντικό να έχεις ένα εφεδρικό ζευγάρι γάντια, καθώς και ένα παγούρι με νερό ή ζεστό τσάι.
Ο Andrzej Bargiel κατά τη διάρκεια της αποστολής του όταν έφτασε στην κορυφή ως πρώτος άνθρωπος στην ιστορία και κάνει σκι στο Yawash Sar II στο Karakoram του Πακιστάν στις 30 Απριλίου 2021.

Ο Andrzej Bargiel κατά τη διάρκεια της αποστολής του όταν έφτασε στην κορυφή ως πρώτος άνθρωπος στην ιστορία και κάνει σκι στο Yawash Sar II στο Karakoram του Πακιστάν στις 30 Απριλίου 2021.

04 Ski/Snowboard – Μπότες – Μπατόν

Ο χιονοδρομικός εξοπλισμός σου πριν από κάθε εξόρμηση αλλά και μετά, χρειάζεται έναν πλήρη οπτικό έλεγχο για να διαπιστώσεις ότι όλα είναι στη θέση τους. Η σανίδα ή τα ski σου χρειάζονται αντίστοιχα κέρωμα, το οποίο είναι μια εύκολη διαδικασία που όμως αν δεν την έχεις ξανακάνει θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον έμπειρο ή να δώσεις τον εξοπλισμό σου σε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα για να σου το κάνει. Όπως και να έχει, φροντίζεις να χρησιμοποιήσεις το σωστό κερί (αναλόγως τις θερμοκρασίες).

Διαγωνιζόμενοι πριν από τον αγώνα στο Red Bull Homerun στο Dolní Morava της Τσεχίας στις 22 Ιανουαρίου 2022.
Διαγωνιζόμενοι πριν από τον αγώνα στο Red Bull Homerun στο Dolní Morava της Τσεχίας στις 22 Ιανουαρίου 2022.

Προετοιμάσου σωστά και έλα να μας βρεις στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού για ένα από τα πιο fun, πολύχρωμα και γεμάτα αδρεναλίνη events. Σε περιμένουμε στο Red Bull Homerun, το Σάββατο στις 26 Φεβρουαρίου. Δήλωσε συμμετοχή εδώ.
 

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new