COREfit

Search Our Site

Η yoga Nidra μειώνει το άγχος και την αϋπνία

Η γιόγκα Nidra έχει αποδειχτεί μέσω ερευνών πως συμβάλλει στη διαχείριση του στρες, στη βελτίωση της μνήμης, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, ξυπνά τη δημιουργικότητα, ενώ συμμετέχει στην αντιμετώπιση ψυχολογικών διαταραχών και ψυχοσωματικών ασθενειών. Δεν χρειάζεται να είσαι γιόγκι ή να έχεις εμπειρία από γιόγκα αφού η yoga nidra είναι για όλους!

Γιόγκα Nidra σημαίνει "συνειδητός ύπνος" και το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα χαλάκι γιόγκα για να ξαπλώσεις και ένας δάσκαλος για να σε καθοδηγήσει στη διαλογιστική πρακτική.

Τι είναι η yoga nidra;

Πρόκειται για μια πολύ βαθιά και δυνατή πρακτική διαλογισμού και μια από τις πιο εύκολες πρακτικές της γιόγκα. Καθώς χαλαρώνεις ξαπλωμένος αναπαυτικά στη Savasana, ο δάσκαλος σε καθοδηγεί σε μια συνειδητή, βαθιά χαλάρωση του σώματος, του νου και της ψυχής. Μέσω αυτής της πρακτικής, καλλιεργείς την εσωτερική σου επίγνωση. Αυξάνεται η εσωτερική σου ευαισθητοποίηση και συγκέντρωση και παράλληλα νιώθεις μια αίσθηση ολοκλήρωσης και πληρότητας. Αν και η yoga Nidra αποκαλείται και «γιόγκικος ύπνος», κατά τη διάρκεια της πρακτικής της, έχεις πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω σου.

Ποια είναι τα οφέλη της yoga Nidra; Συγκεκριμένα:

1 Μειώνει το άγχος
Η Yoga Nidra απελευθερώνει το άγχος. Η χαλαρή αναπνοή επιβραδύνει το νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του απελευθερώνει ορμόνες που χαλαρώνουν και ηρεμούν το σώμα. Σε αντίθεση με τα κλασσικά μαθήματα vinyasa, η πλήρης φυσική ακινησία της yoga Nidra προκαλεί μια κατάσταση σαν τον ύπνο, επιτρέποντας στους ασκούμενους να χαλαρώσουν πλήρως και να βρουν πλήρη αρμονία μεταξύ σώματος και νου.

2 Βελτιώνει τον ύπνο

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, περίπου 45 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν χρόνια διαταραχή ύπνου. Δεδομένου ότι μόλις 60 λεπτά γιόγκα Nidra έχουν τα ίδια σωματικά και διανοητικά οφέλη με 4 ώρες βαθιού ύπνου, αυτή η πρακτική, που μοιάζει με όνειρο, μπορεί να αποκαταστήσει και να θεραπεύσει το σώμα. Επιπλέον, τα άτομα που συμμετέχουν τακτικά σε συνεδρίες yoga Nidra έχουν καλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στις βαθύτερες, ξεκούραστες καταστάσεις ύπνου. Ο καλύτερος ύπνος ισοδυναμεί με περισσότερη ενέργεια, βελτιωμένη παραγωγικότητα, ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα!

3 Σου χαρίζει ηρεμία

Οι κοινωνικές και επαγγελματικές απαιτήσεις, οι οικογενειακές δεσμεύσεις, οι οικονομικές ανησυχίες, τα ατελείωτα εισερχόμενα και οι ειδοποιήσεις κοινωνικών μέσων μας κρατούν ενεργοποιημένους 24/7. Τα αποτελέσματα αυτού μπορεί να περιλαμβάνουν εξάντληση, κακή απόδοση και απόσπαση της προσοχής. Η yoga Nidra προσφέρει μια ευπρόσδεκτη παύση από αυτήν τη διαρκή «απασχόληση», ενθαρρύνοντας τους μαθητές να στραφούν προς τα μέσα και να ζήσουν απόλυτα ηρεμία. Η πρακτική δεν απαιτεί τίποτα από εσένα, απλά να βρεθείς σε πλήρη ηρεμία, επιτρέποντάς σου να είσαι πραγματικά παρόν.

4 Αποκτάς επίγνωση

Σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να καταδυθείς στο νου, μέσα από μια ασφαλή, προστατευμένη διαδρομή και να κάνει πολύ ουσιαστική δουλειά στο κομμάτι της προσωπικής σου εξέλιξης.

 

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new