COREfit

Search Our Site

Μείωσε την ένταση της ημέρας με αυτήν την κίνηση!

Η στάση γιόγκα «γάτα- αγελάδα» προσφέρει κινητικότητα στην σπονδυλική στήλη, ενδυναμώνει την πλάτη και τα χέρια, τονώνει και συσφίγγει τους γλουτούς και σε ξεκουράζει από την πολύωρη στάση μπροστά στον υπολογιστή.

Αυτή είναι μια ωραία κίνηση όταν το σώμα σου χρειάζεται διάλειμμα. Η «γάτα- αγελάδα» (Cat-Cow ή Bitilasana και Marjaryasana) είναι στην ουσία δύο στάσεις γιόγκα που λειτουργούν συμπληρωματικά η μία στην άλλη, βελτιώνοντας τη στάση του σώματος και την ισορροπία. Ιδανική επίσης για όσους πονάνε στην πλάτη. Τα οφέλη αυτής της συγχρονισμένης κίνησης αναπνοής θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να ανακουφιστείς από την ένταση και το άγχος της ημέρας.

woman leaning on white tableΠοια είναι τα οφέλη της στάσης γάτα- αγελάδα

 

Μάθε γιατί να την κάνεις κάθε μέρα και πώς μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και την ευελιξία σου

 

Αυξάνει την ευελιξία

Η στάση γάτα- αγελάδα είναι μία από τις καλύτερες στάσεις για να ξεκινήσεις γιόγκα. Βελτιώνει την ευελιξία των μυών και σου επιτρέπει να προχωρήσεις σε πιο σύνθετες στάσεις. Η στάση γάτα- αγελάδα θα ζεστάνει ήπια το σώμα σου για μία πρακτική γιόγκα και θα βοηθήσει στην καλή στάση του σώματος και της ισορροπίας. Φέρνει τη σπονδυλική στήλη σε σωστή ευθυγράμμιση και προλαμβάνει τον πόνο της πλάτης όταν γυμνάζεσαι τακτικά.

 

Ανακουφίζει από τον πόνο της περιόδου

Η συγχρονισμένη με την αναπνοή άσκηση ενισχύει το πυελικό έδαφος και ανακουφίζει από τις εμμηνορροϊκές κράμπες και τον πόνο. Είναι επίσης κομμάτι της prenatal yoga καθώς τονώνει τα αναπαραγωγικά όργανα στις γυναίκες. Ωστόσο, εάν είσαι έγκυος απόφυγε τις έντονες κοιλιακές συσπάσεις ενώ κάνεις αυτήν τη στάση.

 

Ενισχύει τη σπονδυλική σου στήλη

Η στάση γάτα- αγελάδα είναι εξαιρετική για την ενίσχυση της σπονδυλικής σου στήλης. Κατά τη διάρκεια του τεντώματος στη στάση αγελάδα ενεργοποιείται το ηβικό οστό, ενώ το τέντωμα στη στάση γάτα απελευθερώνει την ένταση του αυχένα και του άνω μέρους της πλάτης. Βελτιώνει επίσης τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη.

 

«Τεντώνει» το σώμα

Οι κινήσεις της γάτας και της αγελάδας δεν τεντώνουν μόνο την πλάτη σταθεροποιούν την ωμική ζώνη και τους αγκώνες, φορτίζουν με βάρος τις παλάμες και ενεργοποιούν το εσωτερικό τους, όπως και τα δάχτυλα. Η διαφορά τους είναι στο ότι η αγελάδα διατείνει το πρόσθιο μέρος τους κορμού και του λαιμού, ενώ η γάτα διατείνει το πίσω μέρος του κορμού και τον αυχένα.

 

Κάνει μασάζ στα όργανα της κοιλιάς

Η στάση αυτή διεγείρει τα εσωτερικά όργανα και τα ενισχύει. Όργανα όπως τα επινεφρίδια και τα νεφρά κάνουν «μασάζ» κατά τη διάρκεια αυτής της στάσης γιόγκα. Ανοίγει επίσης το στήθος, ενθαρρύνοντας την αναπνοή να γίνει αργή και βαθιά.

Σε χαλαρώνει

Ο συντονισμός αυτής της στάσης γιόγκα με την αναπνοή σε ανακουφίζει από το άγχος και ηρεμεί το μυαλό σου.

Εάν πονούν τα γόνατά σου, δίπλωσε το χαλάκι γιόγκα ή τοποθέτησε μια κουβέρτα κάτω από τα γόνατα.

 

Στάση γάτα- αγελάδα: Πώς γίνεται

Ξεκινώντας από την αγελάδα στην εισπνοή, μεταφέρεσαι στη γάτα με εκπνοή.

 

Οδηγίες

Στάσου σε στάση τραπεζάκι. Οι καρποί να είναι κάτω από τους ώμους, τα γόνατα κάτω από τα ισχία και τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης.
Εισέπνευσε κάμπτοντας την πλάτη σου και σφίγγοντας προς τα πάνω τους κοιλιακούς.
Φέρε το σαγόνι προς το στήθος. Εκπνέοντας, ίσιωσε την πλάτη και μετά κοίταξε προς τα πάνω, ενώ αφήνεις την κοιλιά σου να «πέσει» προς τα κάτω.
Επανέλαβε αρκετές φορές.
Διάρκεια: Κάνε όσες περισσότερες μπορείς σε 1 λεπτό.
Μην αφήνεις την κοιλιά να πέφτει μεταξύ των επαναλήψεων, καθώς αυτό μπορεί να καταπονήσει το κάτω μέρος της πλάτης.

 

Tips

Η άσκηση γάτα- αγελάδα μπορεί να προθερμάνει το σώμα και να το προετοιμάσει για άσκηση.

Στη στάση γάτα άφησε το κεφάλι σου να πέσει χαλαρώνοντας τον αυχένα. Μην πιέζεις το πιγούνι σου στο στήθος.
Επίσης στη στάση γάτα, τράβα σταθερά τον αφαλό προς τη σπονδυλική σου στήλη.
Στην αγελάδα, άφησε την κίνηση να ξεκινήσει από το ηβικό οστό. Άφησε το λαιμό και το κεφάλι σου να είναι το τελευταίο μέρος της κίνησης.
Κράτα τις ωμοπλάτες ανοιχτές και μην κολλάς τους ώμους στα αυτιά σου. Αυτό βοηθά στην προστασία του αυχένα κατά τη διάρκεια των κινήσεων.
Μάθε σωστά την αναπνοή και τον συντονισμό της με τις κινήσεις. Φαντάσου την αναπνοή σου να ταξιδεύει πάνω -κάτω στη σπονδυλική σου στήλη καθώς εισπνέεις και εκπνέεις, σαν κύμα ωκεανού που κυλά στην παραλία και υποχωρεί.
Με την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης βοηθάς το σώμα σου να γίνει πιο συντονισμένο. Δοκίμασε να κάνεις αυτήν την άνασα όταν ξυπνάς το πρωί ή όταν κάνεις διάλειμμα από καθιστική εργασία. Μπορεί να παρατηρήσεις τον εαυτό σου να είναι ελάχιστα πιο ψηλός και να περπατά πιο στητά όλη την ημέρα!

 

Προφυλάξεις

Όσοι έχουν τραυματιστεί στον αυχένα πρέπει να κρατούν το κεφάλι σε ευθεία με τον κορμό, χωρίς να το ρίχνουν μπροστά ή πίσω.
Οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν τραυματισμό στην πλάτη πρέπει να εκτελούν μόνο τη στάση αγελάδας, φέρνοντας τη σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση μεταξύ των στάσεων.
Πάντα να γυμνάζεσαι στο δικό σου εύρος ορίων και ικανοτήτων. Εάν ανησυχείς για κάτι μίλα πρώτα με το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις γιόγκα.

Πηγή: wefit.gr

 
 
 

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new