TOOLS.

Search Our Site

-Πάντα ήμουν της άποψης πως όσα λιγότερα τζάτζαλα κουβαλάς πάνω σου στην προπόνηση ή στή βόλτα τόσο το καλύτερο.

‘Oχι πως έχω κάποιο ιδιαίτερο κόμπλεξ με την τεχνολογία όμως πάντα πίστευα οτι το μυαλό μου πρέπει να το έχω όσο το δυνατόν περισσότερο στο τι κάνω πάνω στο ποδήλατο παρά σε οτιδήποτε μπορει να μου αποσπά την προσοχή.
Μάλιστα επέμενα τόσο πολύ σε αυτή την άποψη ωστε να μην σκέφτομαι κάν να κουβαλήσω στην πλάτη κάποιο υδροδοχείο με αποτέλεσμα να χαροπαλεύω με την αφυδάτωση χαζεύοντας ημιλιπόθυμος την ανηφόρα που δεν μπορώ πια να ανέβω.
Ο καιρός πέρασε και όχι μόνο άρχισα να κουβαλάω όλα τα απαραίτητα αλλά άρχισα να σκέφτομαι στα σοβαρά την απόκτηση ενώς έως τώρα άχρηστου gadget,δηλαδή του παλμογράφου.

 Πόσο σου χρειάζεται ο παλμογράφος;

Εξαρτάται. Αν είσαι ο τύπος που τρέχει σε αγώνες και θέλεις πραγματικά να ξέρεις τι κάνεις στη προπόνηση σου τότε είναι απαραίτητος. Αν κάνεις ποδήλατο για πάρτη σου και δεν σε ενδιαφέρουν οι αντοχές σου σε σχέση με αυτή των υπολοίπων τότε σου είναι άχρηστος.
Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία αυτή του αναβάτη που δεν τρέχει σε αγώνες αλλά θέλει να ανεβάσει το επίπεδό του.
Εδώ τα πράγματα αλλάζουν γιατί ο ρουφιάνος στον καρπό σου θα σου τα πεί όλα και θα σε πορώσει μάλιστα να ζοριστείς παραπάνω και να ανεβάσεις επίπεδα.


Η διαφορά του Suunto Ambit με τους παλμογράφους παλαιότερης γενιάς και το χαρακτηριστικό που τον ξεχωρίζει είναι το gps.
Αυτό σημαίνει οτι εκτώς των πληροφορίων που μαζεύει και σου δείχνει σε πραγματικό χρόνο μέσω του αισθητήρα καρδιακών παλμών (όρια ζώνες) , σε εφοδιάζει με όλες τις λεπτομέρεις της διαδρομής σου (ταχύτητα,μέση ωριαία,απόσταση κτλ)μέσω δορυφόρου.

Συνδυαστικά λοιπόν αυτές οι πληροφορίες είναι όντως σημαντικές ενώ η χρήση gps σε γλυτώνει από τα καλώδια και τους σένσορες στις ακτίνες της ρόδας σου.

Το συγκεκριμένο ρολόι βέβαια δεν δημιουργήθηκε με το ποδήλατο κατά νου,αλλά για όλες τις ορεινές και όχι μόνο δραστηριότητες γι’ αυτό είναι δημοφιλές σε ορειβάτες hikers, freeruners αθλητές stand up paddle και ότι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Μάλιστα μέσω του προγράμματος movescount μπορείς να φτιάξεις custom modes στο ρολόι σου τα οποία σου δείχνουν μόνο τις πληροφορίες που σου χρειάζονται αναλόγως του αθλήματος που κάνεις, ενώ υπάρχουν ήδη έτοιμα τα οποία καλύπτουν το σύνολο των γνωστών σπορ. Τώρα άμα παίζεις γκολφ και θές παλμογράφο και gps ρε μεγάλε φτιάξτην μόνος σου τη λειτουργία...

 Τι είναι λοιπόν το movescount ;

Με απλά λόγια είναι ένα λογισμικό της Suunto μέσω του οποίου επικοινωνεί το ρολόι με τον υπολογιστή για την φόρτωση, αποθήκευση και ανάλυση των δεδομένων της προπόνησης αλλά και για τα update που κατά διαστήματα βγαίνουν για το ambit αλλά και για την δημιουργία custom modes.


Στο δια ταύτα τώρα!

Περνώντας λοιπόν παρέα με το ambit 2 χρόνια διαπιστώσαμε τα εξής:

Σε θέμα εμφάνισης και κατασκευής το ambit είναι άψογο ενώ το πλαστικό που χρησιμοποιεί η Suunto είναι ότι καλύτερο έχουμε δει.
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν με την στεφάνη του ambit η οποία ήταν κατασκευασμένη από μαλακό ανοδιωμένο αλουμίνιο με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ευαίσθητη σε γρατζουνιές και χτυπήματα. Λέω ήταν διότι η δοκιμή αφορά την πρώτη γενιά ambit ενώ ήδη έχει παρουσιαστεί η τρίτη με το πρόβλημα της στεφάνης να έχει λυθεί και με νέες λειτουργίες να εμπλουτίζουν το μενού του ρολογιού.

 


 

 

Σε επίπεδο σχεδίασης η Suunto φαίνετε πάλι διαβασμένη αφού εκτός απο όμορφο (στα μάτια μου τουλάχιστον) είναι και λειτουργικό. Το λουράκι είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αναπνέει το χέρι δεδομένου και του φάτδους του.
Μοναδικό παράπονο είναι το ύψος απο τον καρπό το οποίο μπορεί να σου κάνει την ζωή δύσκολη αφου το βάλε βγάλε φούτερ , μπουφάν γίνεται μεγάλη υπόθεση.
Όμως και πάλι η νέα έκδοση έχει χαμηλότερο προφίλ με το πρόβλημα να λύνεται.

Το gps δεν είναι ότι πιο γρήγορο έχω δει καθώς το να πιάσει δορυφόρο απαιτεί συνήθως 2 με 3 λεπτά ενώ σε μέρες με συννεφιά φτάνει και τα 7 με 8. Απαξ και τον έπιασε όμως δεν τον αφήνει αφού και σε μονοπάτια με δέντρα να καλύπτουν τον ουρανό η μετρήσεις ήταν ακριβείς.

Η μπαταρία είναι επαναφορτιζόμενη λογικό, δεδομένου ότι μιλάμε για συσκευή gps. Σε λειτουργία ρολογιού η μπαταριά του κρατάει και μήνα αλλά σε λειτουργία gps καλό είναι να το φορτίζουμε μετά από κάθε προπόνηση με την μεταφορά δεδομένων για να μην μας αφήσει στην επόμενη.

Η μεταφορά των δεδομένων στο movescount παρα είναι αργή.
Σε σημείο που μπορείς να κάνεις μπάνιο και φτιάξεις και καφέ μέχρι να δείς τι έκανες.
Επίσης κάτι που δεν μου άρεσε είναι το γεγονός ότι το movescount είναι online λογισμικό. Αυτό σημαίνει απλά ότι αν δεν έχεις ίντερνετ δεν έχεις και movescount .Στο χωριό τον ήπιαμε με λίγα λόγια...
Βέβαια μπορείς να δεις τα πάντα από την μεγάλη οθόνη του ambit αλλά δεν θα ήταν άσχημο να μπορείς να κατεβάσεις το πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα το ambit εδώ και 2 χρόνια στάθηκε στο ύψος της τιμής του η οποία κυμαίνεται στα 500 ευρώ.
Πράγματι με βοήθησε στην προπόνηση μου δινόντας μου τα κίνητρα που χρειαζόμουν στην μοναχική βόλτα. Με βοήθησε επίσης να ανεβάσω το επίπεδό μου εφόσον έφαγα την ψυχρολουσία και κατάλαβα πόσο αργός είμαι.


Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία άνοιξε με την Garmin να μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι όχι μόνο με κλασσικά edge αλλά και με το fenix ενώ όπως είπαμε η Suunto έβγαλε ήδη την Τρίτη γενιά του ambit.Θα τα δοκιμάσουμε και θα σας ενημερώσουμε.
 

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new