NEWS.

Search Our Site

Η επιστροφή της Rachel Atherton μετά τον τραυματισμό

Η βασίλισσα του downhill επέστρεψε στα πετάλια μετά από έξι μήνες πόνου και φιλοδοξεί να δώσει το παρόν στον πρώτο αγώνα του UCI MTB World Cup που θα γίνει στην Πορτογαλία.

H Rachel Atherton θυμάται χαρακτηριστικά τη στιγμή που της κόπηκε ο Αχίλλειος τένοντας, στα τελευταία μέτρα της πίστας στο Les Gets, στον αγώνα του World Cup έξι μήνες πριν.
Η Rachel βέβαια είναι συνηθισμένη σε τραυματισμούς και πλέον μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία ανάρρωσης δείχνει να ανακτά τις δυνάμεις της. Πλέον, στόχος της 32χρονης αθλήτριας είναι να επιστρέψει στην αγωνιστκή δράση για τον πρώτο αγώνα του 2020 World Cup DH που θα γίνει στην Πορτογαλία στις 22 Μαρτίου.
Πριν από την πολυαναμενόμενη επιστροφή της είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την 39 φορές νικήτρια World Cup για τη νέα σεζόν που έρχεται, τις φοβίες της, τον προγραμματισμένο γάμο της και τη νέα γκάμα ποδηλάτων με τα οποία θα αγωνίζεται.

Η Rachel Atherton ξεκίνησε το 2019 σαν παγκόσμια πρωταθλήτρια
Υπομονετική ανάρρωση
Τρεις μήνες μετά το κόψιμο του Αχίλλειου τένοντα, έναν τραυματισμό που έχριζε άμεσης χειρουργικής επέμβασης, η Atherton έβλεπε τον εαυτό της με γύψο ή πλαστικό νάρθηκα, ενώ περπατούσε μόνο με πατερίτσες. Έχοντας συνηθίσει να κάνει φουλ προπονήσεις και αγώνες η αποχή της από την δράση ήταν δύσκολη και μακρά διαδικασία, ωστόσο εστίασε ώστε να παίρνει ικανοποίηση από την κάθε μικρή νίκη της κατά την διάρκεια της ανάρρωσης.
“Η αναμονή μέχρι να γίνει καλά ο τένοντας ήταν κουραστική και εκνευριστική, αλλά όταν επέστρεψα στο γυμναστήριο για να δυναμώσω τον τένοντα ήταν όλα πιο εύκολα” μας εξηγεί η Rachel. “H πρώτη φορά που έκανα ασκήσεις για την γάμπα ήταν συναρπαστική και το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα αισθανόμουν πολύ καλύτερα μου έδωσε μεγάλο κίνητρο.

“Αισθάνομαι ότι έχω χρόνο μπροστά μου μέχρι να αρχίσω να κάνω μεγάλα άλματα και να κατεβαίνω σε πίστες αγώνων, ωστόσο κάθε μικρός στόχος που επιτυγχάνεται -όπως το να μπορώ να κάνω squat και να φορτώνω βάρη στο γυμναστήριο- σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο σου και τελικά φτάνεις να είσαι έτοιμη και σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να τρέξεις σε αγώνα.”

Με στόχο την επιστροφή στον πρώτο αγώνα World Cup
Όντας στην φάση της αποκατάστασης η Rachel Atherton επέλεξε τον πρώτο αγώνα του World Cup που θα γίνει στη Lousa της Πορτογαλίας ως στόχο για την επιστροφή της στην αγωνιστική δράση.
Εάν αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος αναμένεται να το δούμε σύντομα. Πάντως η Rachel υποστηρίζει: “Ελπίζω να είμαι έτοιμη για τον πρώτο αγώνα του World Cup. Καθώς υπολογίζω ότι θα έχω επιστρέψει στην αρχική μου δύναμη σε έξι εβδομάδες. Πλέον ο πρώτος αγώνας πλησιάζει οπότε θα μου είναι αρκετά δύσκολο να είμαι δυνατή, να οδηγήσω γρήγορα και να αποδώσω δυνατά στον αγώνα.”

Ελπίζω ότι θα είμαι έτοιμη για τον πρώτο αγώνα του World Cup, Rachel Atherton.

Η Rachel πήρε την τελευταία νίκη της στην Ανδόρα το περασμένο Ιούλιο
"Έμεινα μακρυά από το ποδήλατο μου για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κάνω ότι μπορώ ώστε να επιστρέψω και να είμαι ανταγωνιστική. Αν δεν τα καταφέρω στον πρώτο αγώνα, πιστεύω ότι θα το κάνω στον αμέσως επόμενο. Όπως και να έχει αισθάνομαι ενθουσιασμένη που θα επιστρέψω στο ποδήλατο μου και συμμετέχοντας στους πρώτους αγώνες θα ξέρω και τι μπορώ να κάνω φέτος."


Ο παράγων φόβος
Παρά τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της στο ποδήλατο, η Atherton επέστρεψε με μια προπόνηση κοντά στο σπίτι της η οποία σίγουρα δεν είναι ενδεικτική της κατάστασης της. Είναι απόλυτα κατανοητό το γεγονός ότι φοβάται μην κάνει και πάλι ζημιά στο τραυματισμένο της πόδι.
Για την ακρίβεια η επιστροφή της στους δύο τροχούς έγινε με το e-ΜΤΒ της μητέρας της οπότε δεν είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις για γρήγορη οδήγηση.
“Η επιστροφή μου στο ποδήλατο για πρώτη φορά ήταν αρκετά φοβιστική,” παραδέχεται η Rachel. “Αρχικά αισθανόμουν πολύ νευρική και οδηγούσα αργά και πολύ σφιγμένη, αλλά μόνο που βρισκόμουν και πάλι στο βουνό με ποδήλατο και ανέπνεα καθαρό αέρα -και είχα αυτή την αίσθηση ελευθερίας- ήταν πραγματικά υπέροχο για μένα.”

Τι να περιμένουμε για το 2020
Κι ενώ η Rachel παραμένει συγκεντρωμένη στην γρήγορη αποκατάσταση της ώστε να είναι ετοιμοπόλεμη για την έναρξη του World Cup, συνεχίζει να είναι ενθουσιασμένη που θα επιστρέψει ξανά στις πίστες κόντρα στις μεγάλες αντίπαλους της.

H Atherton πιστεύει ότι το 2020 θα είναι η πιο ανταγωνιστική χρονιά
Και για να ονομάσουμε μερικές από αυτές που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν: Marine Cabirou, Tahnee Seagrave, Myriam Nicole, Tracey Hannah και Vali Holl. Με αυτές τις πολύ δυνατές αθλήτριες η Atherton πιστεύει ότι η αγωνιστική σεζόν του 2020 θα είναι η πιο συναρπαστική στην ιστορία του downhill γυναικών.
“Πιστεύω ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι πολύ καλό” μας είπε. “Ο πρώτος αγώνας θα γίνει σε μια φοβερή πίστα στην Lousa. Σχεδόν όλοι οι αγωνιζόμενοι επισκέπτονται αυτή την πίστα για προπόνηση πριν την έναρξη της σεζόν, οπότε και όλοι είναι ενθουσιασμένοι που θα γίνει εκεί αγώνας. Είναι μια πίστα απότομη, ιδιαίτερα τεχνική, αλλά και εξίσου διασκεδαστική.”
“Επίσης μου αρέσει το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μέρες κενό ανάμεσα στους αγώνες, οπότε αυξάνεται το ενδιαφέρον των αθλητών. Αν τα πηγαίνεις καλά γνωρίζεις ότι οι υπόλοιποι προπονούνται σκληρά για να σε φτάσουν, εάν πάλι οδηγείς μέτρια μπορείς να σεταριστείς και να αυξήσεις την ταχύτητα σου, έτσι η αγωνιστική χρονιά γίνεται πιο ενδιαφέρουσα.”

Η Atherton, στην 1η της νίκη με Atherton Bikes στον αγώνα του Fort WilliamΗ μαθητριούλα που επιτίθεται στις πίστες

Η απόλυτη κυρίαρχος της κατηγορίας Junior, η Vali Holl, ετοιμάζεται να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην κατηγορία Elite γυναικών το 2020, κόντρα στην Rachel Atherton και στις καλύτερες του κόσμου. H νεαρή Αυστριακή πρόκειται να είναι ανάμεσα στις υποχρεώσεις του σχολείου και στην κόντρα της με τις καλύτερες downhillούδες του πλανήτη.


Για την ανερχόμενη αστέρα του γυναικείου downhill η Atherton δήλωσε: “Έχει ένα σωστό κεφάλι πάνω στους ώμους της και ξέρει ακριβώς τι κάνει. Γνωρίζει ότι στην πρώτη της χρονιά στην κατηγορία Elite θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στο να τελειώσει το σχολείο, χωρίς να βιάζεται να πρωταγωνιστήσει. Ωστόσο ξέρω ότι θέλει να νικήσει, οπότε δεν θα μου έκανε εντύπωσει αν κατάφερνε να πάρει 1-2 νίκες σε αγώνες του World Cup φέτος.
“Πιστεύω ότι θα είναι μια συναρπαστική χρονιά. Βέβαια η Vali ξέρει ότι δεν χρειάζεται να πιεστεί πολύ καθώς έχει μια μακρά καριέρα μπροστά της. Υποστηρίζει ότι θέλει να οδηγήσει συντηρητικά και να καταφέρει να τερματίσει σε όλους τους αγώνες, αλλά όταν αγωνίζεται θέλει και να νικήσει, όπως και όλες οι πρωταγωνίστριες, οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει τελικά.”

Η Atherton φιλοδοξεί να είναι απόλυτα έτοιμη στον πρώτο αγώνα του Wrld CupΑπό την σχάρα της εκκίνησης στα σκαλιά της εκκλησίας

Καθώς λοιπόν η Rachel Atherton προετοιμάζει την δυναμική αγωνιστική επιστροφή της, έχει έναν ακόμη στόχο να ολοκληρώσει, τον επικείμενο γάμο της μετά τον αρραβώνα της με τον Olly Davey την πρώτη μέρα του χρόνου.
Όταν μάλιστα την ρωτήσαμε τι θεωρεί πιο στρεσογόνο -το να στέκεται στην σχάρα της εκκίνησης ή να προετοιμαστεί για τον γάμο της- μας απάντησε χωρίς δισταγμό. Πιστεύω ότι στην οργάνωση του γάμου μου θα έχω περισσότερο άγχος από ότι στους αγώνες γιατί απλά έχω τρέξει σε πολλούς αγώνες, αλλά δεν έχω ξαναπαντρευτεί.”

To λανσάρισμα της γκάμας ποδηλάτων Atherton Bikes
Τα ποδήλατα της Atherton Bikes θα λανσαριστούν επίσημα αυτή τη χρονιά, όπου η ποδηλατική οικογένεια αναμένεται να υποδεχθεί τα νέα ποδήλατα στους δρόμους και στα μονοπάτια. Αυτό το project το τρέχει μαζί με τα αδέρφια της Gee και Dan και την υποχρέωσε να έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση κατά την ανάρρωση της, καθώς έπρεπε να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην προπόνηση και στο λανσάρισμα της νέας εταιρίας.
“Ήταν υπέροχο, αλλά και πραγματικά τρελό. Να τρέχεις σε αγώνες, να στήνεις μια νέα ποδηλατική εταιρία, να εξελίσσεις τα πρωτότυπα ποδήλατα και παράλληλα να προσπαθείς να νικήσεις στον αγώνα κάνουν το κάθε αγωνιστικό σαββατοκύριακο εξαιρετικά στρεσογόνο, παραδέχεται η Atherton. “Πραγματικά ανυπομονώ να βρεθώ σε κάποιο bike park και κάποιος να μου πει: για χαρά, ωραίο ποδήλατο! Αναμένεται μια συναρπαστική νέα περίοδος στη ζωή μου κι έχουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα σχέδια για τα προσεχή χρόνια. Δεν μπορώ να περιμένω. Το πιο σημαντικό πράγμα πάντως πιστεύω ότι είναι η σύνδεση μας με τον κόσμο σε ένα διαφορετικό επίπεδο.”

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new