FEAT.

Search Our Site

Ο Proki μιλάει αποκλειστικά στο Core

Εν αναμονή του International Athens Tattoo Convention, μιλήσαμε με έναν από τους καλύτερους tattoo artists της Ελλάδας, τον Κωνσταντίνο Μπαρώνη, γνωστός ως Proki.

Το 2010 ο Proki έφτιαξε τον πρώτο του χώρο στο Ίλιον. Αφού μεγάλωσε η ομάδα του μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερο studio το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα στο Περιστέρι. Όπως μας αναφέρει στη συνέντευξη, τέλος Μαΐου με το καλό ανοίγει και δεύτερο στο Μοναστηράκι και πρόσφατα άνοιξε ένα και στην Κύπρο!

Το πάθος του Proki για τα tattoo ξεκίνησε από το 1995, και τον οδήγησε να έχει κερδίσει διεθνή βραβεία σε Ευρωπαϊκά tattoo conventions.  


Η συνέντευξη του Proki στο Core..

Πώς μπήκε στη ζωή σου το tattoo; Πότε έκανες το πρώτο σου και τι σχέδιο ήταν; Έχεις κάνει κανένα μόνος σου στο σώμα σου; 

Ξεκίνησε από την αγάπη μου για τη rock μουσική. Eκείνη την εποχή μόνο στα μέλη των συγκροτημάτων ήταν σύνηθες να βλέπεις tattoos. Κάπως έτσι τα καψουρεύτηκα.
Το πρώτο δικό μου tattoo ήταν μία tribal γοργόνα στο στήθος, ήμουν 17 χρονών και την έκανα στη Βίλα Αμαλίας στη Σουζάνα, σε μία κατάληψη.

Μετά από 2 χρόνια χτύπησα για πρώτη φορά tattoo σε άλλον, ήταν μία αράχνη tribal στην πλάτη.

Όταν αγόρασα τα πρώτα επαγγελματικά μοτεράκια, ξεκίνησα και τα πειράματα στα πόδια μου. Στο σύνολο έκανα 7 tattoo στον εαυτό μου. Ήταν πολύ δύσκολο καθώς δεν είχα πολλές γνώσεις και δεν υπήρχε ούτε το internet για να μπορέσω να πάρω πληροφορίες.

 1487926_761229737270608_9035052157927933061_o.jpg

Πώς επέλεξες να ασχοληθείς επαγγελματικά; Πες μας μερικά λόγια για την επαγγελματική σου πορεία..

Ήταν το μόνο που ήξερα να κάνω καλά, το αγαπούσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και μπορούσα να βγάζω χρήματα. Φαίνεται ήταν φυσικό επακόλουθο να είναι το επάγγελμά μου.
Ο πρώτος που με βοήθησε ήταν ο Billy από τη Μέδουσα. Μου έδωσε πληροφορίες, με προμήθευε με εργαλεία, χρώματα και βελόνες, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να τα αγοράσεις στην Ελλάδα ή να τα φέρεις από το εξωτερικό.
Για δέκα περίπου χρόνια το πάλεψα χωρίς να έχω δικό μου studio δημιουργώντας ένα καλό πελατολόγιο, για να φτάσουμε στο 2010 που έφτιαξα τον πρώτο μου χώρο στο Ίλιον. Ακολούθησε το studio στο Περιστέρι, μεγαλύτερος χώρος και με μία δυνατή ομάδα tattoo artists.
Πριν από ένα χρόνο άνοιξα και στην Κύπρο και με το καλό τέλος Μαΐου ανοίγουμε δεύτερο studio στο Μοναστηράκι.


Τι σημαίνουν τα tattoo conventions για εσένα; Σου αρέσει η συμμετοχή σου σε αυτά;

Όταν ξεκίνησα να συμμετέχω με αφορούσε καθαρά το διαγωνιστικό κομμάτι και η γνωριμία μου με Έλληνες και ξένους tattoo artists. Ήταν ένας τρόπος για να δω νέες τεχνικές και να συλλέξω πληροφορίες.
Πλέον έχω κάνει τον κύκλο μου, έχω πάρει βραβεία εδώ και στο εξωτερικό, οπότε με αφορά περισσότερο η επαφή μου με τον κόσμο. Είναι σαν μία μεγάλη γιορτή που περιμένω!


Ποιο είναι το αγαπημένο σου σχέδιο που έχεις κάνει σε πελάτη; Έχεις πει ποτέ όχι σε κάτι που σου ζήτησαν; Για παράδειγμα κάποιο περίεργο σημείο ή κάποιο σχέδιο;

Το καλύτερό μου είναι πρόσφατο. Είναι ένα μανίκι που ξεκίνησε από ένα πορτρέτο, το οποίο είχε ο παππούς του παιδιού που το έκανε. Ήταν ένας από τους Έλληνες που ξεριζώθηκαν από τη Σμύρνη. Όλο αυτό λοιπόν αποτέλεσε την αφορμή για ένα tattoo πολυδιάστατο με εικόνες από τους αγώνες – δυσκολίες που έχουμε περάσει σαν λαός στο πέρασμα των χρόνων.

proki760tattoo15.jpg

Έχει τύχει να πω όχι δύο φορές. Αρνήθηκα να χτυπήσω ναζιστικά σύμβολα, καθώς και οτιδήποτε έχει σχέση με σύμβολα αιρετικά και σατανιστικά.


Τι είδους σχέδια χτυπάς; Έχεις κάποιο στυλ που προτιμάς; Τι σου αρέσει να κάνεις ως tattoo artist;

Το στυλ που μου αρέσει είναι ο φωτορεαλισμός, καθώς μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω δικές μου συνθέσεις βασισμένες στις προσωπικές ιστορίες, τα βιώματα και τα θέλω του κάθε πελάτη. Με τον τρόπο αυτό το κάθε tattoo έχει μία μοναδικότητα.


Ποια είναι η σχέση με τους πελάτες σου;

Σίγουρα για να κάνω κάποιον πελάτη πρέπει να τον συμπαθώ και να ταιριάζουν τα «χνώτα» μας. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όλα είναι θέμα επικοινωνίας.

proki234943453.jpg

Οι πελάτες γενικότερα ξέρουν τι ζητούν και τι θέλουν;

Εξαρτάται από τον πελάτη και το πόσο έχει δουλέψει μέσα του αυτό που θέλει να κάνει.


Σχετικά με την ιστορία των tattoo. Πώς ήταν στο παρελθόν και πώς είναι σήμερα.. Ποια εκτιμάς ότι είναι η σχέση του κόσμου με τα τατουάζ σήμερα;
Στο παρελθόν ήταν πιο σκληροπυρηνικοί όσοι είχαν tattoos και όπως ξέρετε δεν ήταν αποδεκτό από τη μάζα του κόσμου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όποιος έφερε tattoo ήταν και δακτυλοδεικτούμενος.
Πλέον κάνουν όλοι. Υπάρχουν διάφορα στυλ και μόδες. Το βλέπεις στον ροκά, τον λαϊκό, τον αθλητή, το μοντέλο, τον μάγειρα, τη μαμά, τον τύπο με το κουστούμι...
Το tattoo έχει μπει στη ζωή μας!

 

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Ο χώρος του tattoo έχει επηρεαστεί;
Σίγουρα έχει. Είμαστε και μία χώρα που ανέκαθεν αγαπούσαμε το παζάρι, οπότε τώρα οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη πιο σκληρές!
Από τη μεριά μας προσπαθούμε να ρίξουμε τις τιμές, αλλά όχι την ποιότητα ώστε να έρθουμε στα μέτρα της οικονομικής κατάστασης που όλοι βιώνουμε.


Ποιος είναι ο αγαπημένος σου tattoo artist;
O Ουκρανός Dmitriy Samohin.

proki010101010.jpg

Τι θα συμβούλευες έναν νέο tattoo artist;
Να έχει σωστά κίνητρα, να δουλέψει πολύ την ζωγραφική πριν ξεκινήσει και να κάνει τα σεμινάρια σε tattoo artist και όχι σε σχολές γενικού ενδιαφέροντος.


Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν έχει tattoo στο σώμα του και που σκέφτεται να τα «πει» με το μελάνι;
Θα πρότεινα να μην παίρνει παραδείγματα από διάσημους. Να αποφασίσει βάσει του δικού του γούστου και χαρακτήρα. Μαζί με τον tattoo artist να βρει το στυλ του και να μην επιλέξει ανάλογα με το τι φοράει ο Beckham.


Ασχολείσαι με κάτι άλλο; Έχεις κάποιο hobby;
Ασχολούμαι πολύ με το γυμναστήριο και τις Harley.


Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;
Σας περιμένουμε στο Athens Tattoo Convnetion!

 

Facebook: Kostas Baronis PROKI &  Proki Tattoo Studio & Proki Tattoo Cyprus

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new