COREfit.

Search Our Site

Τι γυμναστική κάνουν οι αναβάτες του MotoGP;

Μάθε πώς διατηρούν την φυσική τους κατάσταση οι αναβάτες του κορυφαίου πρωταθλήματος μοτοσυκλέτας.

Ποια αθλήματα προτιμούν και ποιες “μυστικές” τεχνικές χρησιμοποιούν ώστε να γίνουν ακόμα πιο δυνατοί στη μάχη της πίστας;
Σωστή σπαζοκεφαλιά είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των αναβατών για τους αγώνες του MotoGP. Έχοντας να “παλέψουν” με πανίσχυρες μοτοσυκλέτες οφείλουν να είναι δυνατοί και να έχουν μεγάλη διάρκεια κι αντοχή. Ταυτόχρονα πρέπει να παραμείνουν ευλύγιστοι, να διατηρούν τα κορυφαία τους αντανακλαστικά και να μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από ασφυκτική πίεση. Μαγική συνταγή για να πετύχουν όλα τα παραπάνω σίγουρα δεν υπάρχει κι έτσι κάθε αναβάτης ακολουθεί τον δικό του δρόμο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του.

Γυμναστήριο

Ο Pol Espargaro στο γυμναστήριοΚάθε επαγγελματίας αθλητής που σέβεται τον εαυτό του, επισκέπτεται το γυμναστήριο. Είτε πρόκειται για παραδοσιακές ασκήσεις είτε για πιο εξελιγμένες τεχνικές, οι αναβάτες θα ξοδέψουν αρκετές ώρες εκεί προκειμένου να βελτιώσουν την δύναμη και την αντοχή τους ενώ πλέον το γυμναστήριο παίζει σημαντικό ρόλο και στη βελτίωση της ισορροπίας.

Μοτοσυκλέτα

Ο Marquez κατά τη διαρκεια της περσινής προετοιμασίας του με Honda NSF 100

Σίγουρα η πιο δοκιμασμένη συνταγή που βελτιώνει όλες τις δεξιότητες είναι η ίδια η οδήγηση μοτοσυκλέτας. Κάθε αναβάτης του MotoGP περνάει πολλές ώρες πάνω σε μοτοσυκλέτες ωστόσο επειδή εκτός του προγράμματος του πρωταθλήματος και των επίσημων δοκιμών δεν επιτρέπεται η οδήγηση των αγωνιστικών τους, καταφεύγουν σε άλλες κατηγορίες. Τα minigp, το motocross και το flat track είναι τα πιο διαδεδομένα μεταξύ των αθλητών ωστόσο αρκετοί δεν παραλείπουν να ανέβουν σε trial ή supermotard όπως ο Maverick Vinales και ο Marc Marquez.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#wheeliewednesday 😜

A post shared by Maverick Viñales (@maverick12official) on

Ποδήλατο

Κατά διαστήματα έχουμε δει σχεδόν όλους τους αναβάτες να προπονούνται πάνω σε ποδήλατα. Οι περισσότεροι προτιμούν τις κούρσες καθώς παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο της διακύμανσης των καρδιακών παλμών και γυμνάζει καλύτερα τα πόδια ενώ κάποιοι φροντίζουν να σπάνε τη μονοτονία με ορεινή ποδηλασία όπως ο Marc Marquez που δηλώνει πως του αρέσει περισσότερο το mountain bike. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που προτιμούν την πιο extreme εκδοχή, δηλαδή το downhill, όπως ο Vinales και ο Alex Rins.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DownHill 🤘🏼

A post shared by Maverick Viñales (@maverick12official) on

"Η ποδηλασία γυμνάζει, βελτιώνει την αντοχή και τη λειτουργία της καρδιάς!" Marc Márquez

Ορειβατικό σκι
Για τους κάτοικους των ορεινών περιοχών είναι η πιο ευχάριστη προπόνηση κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Το ορειβατικό σκι τους δίνει τη δυνατότητα να κινηθούν ανηφορικά προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν και ανάλογα την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και φυσικά έχοντας κινηθεί σε ένα εντελώς ασυνήθιστο τοπίο έχουν την γλυκιά χαρά της επιστροφής γλιστρώντας σε απάτητες βουνοπλαγιές. Σαφή προτίμηση στο #Skimo δείχνουν οι αδερφοί Espargaro και o Alex Rins ενώ αρκετές φορές με χιονοπέδιλα έχουμε δει και τους αδερφούς Marquez.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skimo + Gym + Swim + Sleep 💆🏻‍♂️ Repeat 🔄 #PreSeason2020

A post shared by Polyccio44 MotoGP Rider (@polespargaro) on


Αναρρίχηση
Πρόκειται για εναλλακτική μορφή άσκησης που λειτουργεί ευεργετικά σε πολλούς τομείς όπως η εκγύμναση των άνω άκρων και η βελτίωση της συγκέντρωσης και της ισορροπίας . Στους τείχους (bouldering) έχουμε δει τον Johann Zarco, τον Vinales, ακόμα και τον Casey Stoner ενώ σαν άσκηση την προτιμούν και οδηγοί της Formula1.
 

 

"Η αναρρίχηση είναι υπέροχη άσκηση και βοηθάει στην αντιμετώπιση του arm-pump (πρήξιμο των μυών στους βραχίονες)". Maverick Vignales

Kart
Πολλοί αναβάτες μπαίνουν στα καρτ για διασκέδαση ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν και αγωνιστικά με το σπορ, όπως ο Valentino Rossi. Το σίγουρο είναι πως η μεγάλη ταχύτητα μέσα στην στροφή βοηθάει τους αναβάτες να μείνουν εξοικειωμένοι με αυτήν την αίσθηση και να πειραματιστούν με ασφάλεια στις αλλαγές γραμμών και τα προσπεράσματα. Πριν λίγες μέρες είδαμε επίσης τον Marc Marquez στο τιμόνι ενός καρτ με στόχο τη δοκιμή και την ενδυνάμωση του ώμου του μετά την πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

 

Κολυμβητήριο

Αν και όχι τόσο συχνά, μερικοί αναβάτες βουτάνε στην πισίνα για να χαλαρώσουν και να γυμναστούν με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση. Επίσης έχουμε δει αναβάτες, μικρότερων κυρίως κατηγοριών, να χρησιμοποιούν πισίνα για να βελτιώσουν τον έλεγχο της αναπνοής τους.

Πηγή: RedBull.com

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new