COREfit

Search Our Site

Χάνοντας λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματος - Τι λέει η επιστήμη

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να βρουν την εύκολη και γρήγορη μέθοδο για να χάσουν τα παραπάνω κιλά που τους ενοχλούν. Τα παραπανίσια κιλά αυτά είναι συνήθως πιο εμφανή σε συγκεκριμένα σημεία, όπως την περιφέρεια, τα ψωμάκια και την περιοχή της κοιλιάς.

Ψάχνοντας πώς να κάψουν το λίπος από αυτά τα συγκεκριμένα σημεία σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολλοί καταλήγουν να αγοράζουν προϊόντα που τους υπόσχονται τα αποτελέσματα που θέλουν. Σύντομα όμως αντιλαμβάνονται ότι δεν αλλάζει κάτι και απλός χάσανε λεφτά και χρόνο.


Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα κοιτάξουμε τι λέει η επιστημονική κοινότητα και τι έχει αποδειχθεί μέσω αυτών των ερευνών.
Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα κατέληξαν πως δεν υπάρχει τρόπος να χάσει κάποιος λίπος σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Για να καταλάβει κανείς τι εννοούμε με αυτό, καλό θα ήταν να καταλάβουμε την διαδικασία με την οποία το σώμα μας καίει λίπος.


Το λίπος στα κύτταρα, υπάρχει σε μορφή τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι αποθηκευμένα στο σώμα μας για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Πριν όμως “κάψουμε” το λίπος ως μορφή ενέργειας, τα τριγλυκερίδια θα πρέπει να διασπαστούν σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα κυκλοφορίας του αίματος.


Αυτή η διάσπαση γίνεται κατά την διάρκεια της άσκησης. Τα λιπαρά οξέα και η γλυκερόλη χρησιμοποιούνται ως μορφή ενέργειας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προπονήσεις μας. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το λίπος που καίμε προέρχονται από συγκεκριμένα σημεία του σώματος.


Με άλλα λόγια, γυμνάζοντας τα πόδια σας 3 φορές την εβδομάδα σε αντίθεση με 1 φορά την εβδομάδα δεν θα σας βοηθήσει να κάψετε γρηγορότερα το λίπος στην περιοχή των ποδιών.
Εκτός από τον τρόπο που το σώμα μας χρησιμοποιεί το λίπος ως ενέργεια, ας δούμε και μερικές έρευνες που συμφωνούν με τα παραπάνω.

Μια έρευνα σε 24 ανθρώπους που γύμναζαν τους κοιλιακούς τους σε καθημερινή βάση, για μια περίοδο 6 εβδομάδων, δεν βρήκε διαφορά στο ποσοστό λίπους της κοιλιακής χώρας. 

Μια άλλη έρευνα που παρακολούθησε 40 παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες για 12 εβδομάδες κατέληξε ότι η συστηματική άσκηση των κοιλιακών μυών δεν έδειξε διαφορά στο ποσοστό λίπους της κοιλιάς, σε σύγκριση με μια αντίστοιχη ομάδα γυναικών που έκανε μόνο δίαιτα. 

Μια έρευνα που κοίταξε την αποδοτικότητα προπονήσεων του άνω σώματος (upper body workouts) είχε τα ίδια αποτελέσματα. 104 συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής για 12 εβδομάδες όπου γύμναζαν μόνο το ένα από τα χέρια τους.Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η απώλεια λίπους που ακολούθησε, μετά το πρόγραμμα αυτό, ήταν γενικευμένη απώλεια λίπους από όλο το σώμα, όχι μόνο από το συγκεκριμένο χέρι.


Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλές ακόμα έρευνες που αποδεικνύουν ότι δεν γινετε να χάσει κάποιος λίπος σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός. Η απώλεια λίπους συμβαίνει σε όλο το σώμα, όποιο σημείο και αν προσπαθούμε να γυμνάσουμε περισσότερο.

Ο αριθμός ερευνών που επιχειρεί να καταρρίψει τα παραπάνω αποτελέσματα είναι αρκετά μικρός. Κάποιες έρευνες προσπαθούν να αποδείξουν ότι υπάρχουν δυνατότητες για κάποιον να μπορέσει να χάσει λίπος από συγκεκριμένα σημεία αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών τους δεν είναι ξεκάθαρα και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι πολύ μικρός.


Εκτός από τις λίγες αυτές έρευνες όμως, η επιστημονική κοινότητα τείνει να συμφωνεί ότι δεν γίνεται να χάσει κάποιος λίπος από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος γυμνάζοντάς το.


Η άσκηση με βάρη δυναμώνει και χτίζει τους μυς, αλλά για να μπορέσει κάποιος να χάσει λίπος και να αποκτήσει πιο γραμμωμένο / αθλητικό σώμα θα πρέπει να κάνει μια δίαιτα απώλειας βάρους σε συνδυασμό με ασκήσεις που καίνε θερμίδες. Το λίπος θα φύγει, και θα φύγει από όλο το σώμα ταυτόχρονα. Και αυτό είναι μόνο καλό, διότι όσο γυμνάζουμε τους μυς μας και τρώμε αρκετή πρωτεΐνη, τα σημεία που θέλουμε να φαίνονται πιο μυώδη θα φανούν ακόμη καλύτερα.


Με λίγη πειθαρχία και αλλαγή σκεπτικού λοιπόν, είναι σχετικά απλό να πετύχετε τους στόχους σας και να χάσετε τα παραπανίσια κιλά που σας ενοχλούν. Συγκεντρωθείτε περισσότερο στην απώλεια λίπους γενικευμένα απ' ότι σε συγκεκριμένα σημεία και θα έχετε ήδη κάνει ένα καλό ξεκίνημα.

Πηγή: bodybuilding.gr

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new