NEWS.

Search Our Site

To 2021 Dakar Rally θα επιστρέψει στους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας

Η μεγαλύτερη δοκιμασία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία. Όμως, η νέα διαδρομή θα πιέσει τους αφοσιωμένους αγωνιζόμενους στα όριά τους, εν μέσω εντυπωσιακών τοπίων.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες δράσης στις ερήμους της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, το Dakar Rally βρήκε νέο σπίτι, στη Σαουδική Αραβία. Το εντυπωσιακό ντεμπούτο στην Αραβική Χερσόνησο στις αρχές του έτους, κατάφερε να εξιτάρει τους οπαδούς των rally-raid. Τον επόμενο Ιανουάριο, το πιο σκληρό ράλι στον πλανήτη, θα επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία για άλλες δύο εβδομάδες συναρπαστικής off-road δράσης.
«Κατά τη διάρκεια του 2020 Dakar, σε κάθε ειδική διαδρομή και συχνά πολλές φορές μέσα στο ίδιο stage, τα μεγαλοπρεπή τοπία αυτού του κομματιού του πλανήτη μας θάμπωναν από δέος», θυμάται ο Διευθυντής του Dakar, David Castera. «Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία αποκάλυψε μόνο ένα μικρό μέρος των μυστηρίων της, αφήνοντας πολλές εκπλήξεις για την επόμενη έκδοση του αγώνα, τον Ιανουάριο του 2021. Η αγωνιστική διαδρομή που έχουμε ετοιμάσει, αποτελεί μία γιγαντιαία περιήγηση στις ερήμους της Σαουδικής Αραβίας, που όμως δεν χρησιμοποιεί κανένα κομμάτι των ειδικών και των αμμόλοφων που χρησιμοποιήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο».

Το κονβόι του Dakar θα ξεκινήσει την Οδύσσεια του 2021 στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς θα εκκινήσει από τη Jeddah στις 3 Ιανουαρίου. Οι αγωνιζόμενοι θα περάσουν δύο εβδομάδες επιδιώκοντας την ιδανική πλοήγηση στις αχανείς ερήμους της Σαουδικής Αραβίας. Θα κερδίσουν πανάξια μία «Ημέρα Ξεκούρασης», η οποία θα έρθει στα μισά του δρόμου, στις 9 Ιανουαρίου και την αρχεία πόλη Ha’il.
Υποδοχή ηρώων θα περιμένει όσους αντιμετωπίσουν επιτυχώς κάθε πρόκληση του 2021 Dakar, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού, επιστρέφοντας στη Jeddah στις 15 Ιανουαρίου. Οι νικητές κάθε κατηγορίας (Αυτοκίνητα, Μοτοσυκλέτες, Φορτηγά, Quad και UTV) θα γιορτάσουν στο βάθρο, αν και όποιος καταφέρνει να ολοκληρώσει το Dakar, μπορεί δικαιωματικά να νιώθει νικητής – πρόκειται άλλωστε για τη μεγαλύτερη αγωνιστική δοκιμασία αντοχής στον πλανήτη!
Ζήσε ξανά τη δραματική, τελευταία ειδική διαδρομή του 2020 Dakar Rally στο video που ακολουθεί…

Πέραν της νέας αγωνιστικής διαδρομής, το 2021 θα ενταχθούν διάφορες καινοτομίες στο Dakar, που παρότι εξακολουθούν να έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια, θα αυξήσουν τις προσκλήσεις για τους αγωνιζόμενους! Η παράδοση του roadbook μόλις 10 λεπτά προτού οι αγωνιζόμενοι βγουν στην ειδική, θα φέρει στο προσκήνιο τις ικανότητες πλοήγησης. Παράλληλα, οι νέοι κανονισμοί είναι ιδιαιτέρως αυστηροί σε ότι αφορά στα ελαστικά. Στη μαραθώνια ειδική διαδρομή δεν θα επιτρέπονται οι αλλαγές ελαστικών στην κατηγορία των αυτοκινήτων ενώ κάθε μοτοσυκλέτα θα έχει δικαίωμα να αλλάξει έως έξι πίσω ελαστικά σε όλο τον αγώνα!

O Giniel De Villiers (ZAF) στο Rally Dakar 2020Για να διασφαλιστεί πως οι αγωνιζόμενοι θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, θα υπάρχουν ηχητικές προειδοποιήσεις πριν τις ζώνες κινδύνου. Επιπλέον, ορισμένα επικίνδυνα τμήματα των ειδικών, θα κατηγοριοποιηθούν ως «ζώνες χαμηλής ταχύτητας», με τη μέγιστη ωριαία να ορίζεται σε αυτά, στα 90 χιλιόμετρα/ώρα. Τα γιλέκα ασφαλείας με τεχνολογία αερόσακου θα είναι πλέον υποχρεωτικά και θα υπόκεινται σε επιθεώρηση από τους αγωνοδίκες κατά τη διάρκεια του τεχνικού ελέγχου.


Μία καινοτομία του 2021 θα αποτελεί και το Dakar Classic, μία παράλληλη δοκιμασία για vintage οχήματα που θα έχουν τα ίδια σημεία εκκίνησης και τερματισμού με τις άλλες κατηγορίες. Ως φόρος τιμής στο ένδοξο παρελθόν και την πλούσια κληρονομιά του Dakar, αξέχαστα αγωνιστικά οχήματα όπως τα Renault 20, Lada Niva, Toyota Celica, Land Rover Defender και Porsche 959 αναμένεται να ανέβουν τη ράμπα της εκκίνησης του Dakar Classic.

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new