COREfit

Search Our Site

Ακόμη και η μικρής διάρκειας διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης έχει οφέλη

 Η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης (HIIT) έχει γίνει δημοφιλής καθώς είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της υγείας. Αυτό είναι σημαντικό σήμερα καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο βγαίνουν από τα lockdown λόγω του κορωνοϊού και αναζητείται ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος άσκησης.

Οι ερευνητές μελετούν εάν οι διάφορες παραλλαγές της HIIT, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 4 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης ανά συνεδρία (εξαιρουμένης της προθέρμανσης), βελτιώνουν επίσης την υγεία.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physiology συγκέντρωσε την έρευνα μιας δεκαετίας σχετικά με το θέμα αυτό και την επίδραση της HIIT στην υγεία.

Οι τρέχουσες οδηγίες φυσικής δραστηριότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (150-300 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα ή 75-100 λεπτά έντονης δραστηριότητας) ενδέχεται να μην είναι εφικτές για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει εργασιακές δεσμεύσεις.

Οι συγγραφείς του άρθρου δείχνουν ότι η HIIT χαμηλού όγκου (συνήθως περιλαμβάνει λιγότερο από 20 λεπτά συνολικό χρόνος άσκησης μαζί με την προθέρμανση και την αποθεραπεία) αποφέρει συγκρίσιμες βελτιώσεις σε παρεμβάσεις που πληρούν τις τρέχουσες οδηγίες παρά το γεγονός ότι απαιτούν σημαντικά λιγότερο χρόνο.

Τι είναι η HIIT χαμηλού όγκου; Καθώς η HIIT περιλαμβάνει έντονες περιόδους άσκησης με διαλείμματα ανάκαμψης, οι ερευνητές καθόρισαν ως HIIT χαμηλού όγκου την άσκηση που διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά σε υψηλή ένταση ανά συνεδρία (δεν περιλαμβάνονται τα διαλείμματα).

Το άρθρο βασίζεται σε μια πρόσφατη μελέτη των συγγραφέων που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, η οποία έδειξε ότι μόλις 4 λεπτά HIIT τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το λίπος στο συκώτι και την καρδιακή αναπνευστική ικανότητα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι βελτιώσεις ήταν συγκρίσιμες με μια παρέμβαση που περιλάμβανε αερόβια άσκηση μέσης έντασης 45 λεπτών.

Πέρα από την επίδρασή στη μεταβολική υγεία, το άρθρο ανέφερε ότι η χαμηλού όγκου HIIT μπορεί επίσης να βελτιώσει την καρδιακή και αρτηριακή υγεία.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει ότι η HIIT είναι ένας ασφαλής τρόπος άσκησης, τα άτομα πρέπει πάντα να καθορίζουν την καταλληλότητά τους για τέτοια προγράμματα με κάποιον επαγγελματία υγείας.

Περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει εάν η HIIT χαμηλού όγκου είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και εάν ο συνδυασμός HIIT χαμηλού όγκου με άλλες παρεμβάσεις κατάρτισης, όπως η άσκηση με αντιστάσεις, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα στην υγεία.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care ανέφεραν ότι δεν πίστευαν ότι μια τόσο σύντομη άσκηση επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα.

Ο Δρ. Angelo Sabag, συγγραφέας της μελέτης είπε: “Ενώ οι οδηγίες του ΠΟΥ μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους σε πληθυσμιακό επίπεδο, οι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες παρεμβάσεις HIIT χαμηλού όγκου που παρέχονται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες της άσκησης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές σε ατομικό επίπεδο, ειδικά όταν κάποιος δεν έχει χρόνο. Αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα καθώς οι άνθρωποι αναζητούν νέους τρόπους να ασκούνται τακτικά μετά από ένα χρόνο χαμηλής σωματικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας”.

Healthyliving

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new