COREfit

Search Our Site

Οι γυναίκες επεξεργάζονται πιο γρήγορα το οξυγόνο όταν γυμνάζονται

Οι γυναίκες φαίνεται πως έχουν ένα φυσικό πλεονέκτημα έναντι των ανδρών κατά τη διάρκεια της άσκησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Οι γυναίκες επεξεργάζονται γρηγορότερα το οξυγόνο από τους άνδρες όταν γυμνάζονται, βρήκαν ερευνητές από το University of Waterloo, στον Καναδά. Η γρήγορη επεξεργασία του οξυγόνου σημαίνει λιγότερη πίεση στα μυικά κύτταρα του σώματος και θεωρείται σημαντικό μέτρο της αερόβιας φυσικής κατάστασης.

«Η γρήγορη αξιοποίηση του οξυγόνου επιβαρύνει λιγότερο τα κύτταρα του σώματος και θεωρείται σημαντική παράμετρος της αερόβιας φυσικής κατάστασης ενός ατόμου. Η έρευνα έρχεται να καταρρίψει την αντίληψη ότι τα ανδρικά σώματα είναι εκ φύσεως πιο αθλητικά», είπε ο Thomas Beltrame, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές συνέκριναν την πρόσληψη και την εξαγωγή του οξυγόνου μεταξύ 9 νεαρών ανδρών και 9 νεαρών γυναικών παρόμοιου βάρους κατά τη διάρκεια άσκησης σε διάδρομο γυμναστηρίου. Οι γυναίκες είχαν περίπου 30% ταχύτερη αξιοποίηση του οξυγόνου στο σώμα τους, κάτι αντίθετο από αυτό που περίμεναν να βρουν οι επιστήμονες.

 

«Στις γυναίκες η έξοδος του οξυγόνου από το αίμα ήταν ταχύτερη, κάτι που με επιστημονικούς όρους σημαίνει ότι έχουν υψηλότερη αερόβια ικανότητα», ανέφερε ο Richard Hughson, καθηγητής Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας.

Η ταχύτερη επεξεργασία του οξυγόνου σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρεύσουν μόρια στον οργανισμό τους που σχετίζονται με την μυϊκή κόπωση, την προσπάθεια και την κακή αθλητική επίδοση.

«Αν και δεν γνωρίζουμε προς το παρόν γιατί οι γυναίκες επεξεργάζονται ταχύτερα το οξυγόνο, η μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τις αθλητικές επιδόσεις των δύο φύλων. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε την άθληση, συνολικά», είπε ο Beltrame.

Healthyliving

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new